Het door Nederlandse vissers gevreesde pulsvisverbod wordt ingevoerd, maar de helft van de Nederlandse kottersvloot kan tot 1 juli 2021 blijven vissen met de pulstechniek. Het gaat dan om 42 schepen.
Dat zijn onderhandelaars van de EU-lidstaten, het Europees Parlement en de Europese Commissie in Straatsburg overeengekomen.
De andere helft raakt zijn vergunning dit jaar kwijt. Als uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de methode, waarbij de platvis via stroomstootjes het net in wordt gedreven, niet schadelijk is voor het milieu en de vissen, kan het verbod worden teruggedraaid. Dan moet de Europese Commissie wel een nieuw voorstel indienen om de pulstechniek voor de visserij toe te staan. Voor onderzoek naar nieuwe vistechnieken waaronder de puls mag elk EU-land zes schepen per project inzetten, ook nog na 1 juli 2021.
Pulsvisserij is een Nederlandse vinding en Nederlanders zijn vrijwel de enigen in Europa die hier op grote schaal mee werken. Er gold overigens al een verbod op pulsvisserij. Nederland zit met ontheffingen voor 84 schepen ver boven de toegestane 5 procent van de vloot.
‘Hier stopt het niet’
Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) spreekt van een zware dag voor de vissers. “Er komt toch een verbod op een duurzame en innovatieve manier van vissen.” Ze belooft zich te blijven inzetten voor vernieuwende technieken in de visserij. Eerder deze week kondigde ze al aan dat het kabinet daar geld voor beschikbaar stelt.
"Het stopt hier niet'', verzekert Schouten. Ze wijst dat het bereikte compromis nog wel ruimte laat voor verder wetenschappelijk onderzoek naar de voordelen van pulsvissen. "De deur voor pulsvisserij in de toekomst blijft openstaan'', concludeert de minister. "Dat is toch nog een enigszins positief resultaat. ''
Schouten vindt het nog te vroeg om te zeggen wat er gaat gebeuren met de vissers die niet onder de overgangsregeling vallen. "We moeten eerst kijken wat deze afspraken betekenen voor de verschillende vergunningen die zijn afgegeven.''
Nederlandse vissers zijn in ieder geval woest over het Europese besluit. "Leugens en emoties hebben het vandaag gewonnen van de wetenschap", aldus de Nederlandse Vissersbond en kotterorganisaties EMK en VisNed in een verklaring. Zij schatten dat de financiële schade in de hele sector als gevolg van het besluit kan oplopen tot 200 miljoen euro.
Volgens de organisaties gaat een verbod op de pulsvisserij "alle verstand te boven" en wordt de visserijsector door het besluit meer dan tien jaar terug in de tijd geworpen. "Het pulstuig heeft alles wat maatschappelijke organisaties willen: minder bijvangst, minder brandstof en minder bodemberoering. Hoewel diezelfde doelen nog steeds hoog op de agenda staan bij natuurorganisaties en de maatschappij, moeten we stoppen met de pulsvisserij. Dat is hetzelfde als alle zonnepanelen van het dak halen en weer teruggaan naar de kolenkachel", stellen de organisaties.